Potentados Cárnicos

29/03/2017

L’Hipòdrom 2 gira al voltant de l’Illa del Rei, un illot triangular que es troba just davant de Menorca i sobre el qual es dibuixa una aurèola de misteri, rumors, sang i conspiranoia. Ens centrem en l’episodi de l’enfonsament del cuirassat Roma i els seus supervivents, que van ser traslladats a l’Illa del Rei però (incomprensiblement) enterrats a Caldes de Malavella. Per esbrinar-ne els ets i uts ens acompanyen els cavallers habituals… tret de Carles Foguet, que ha estat acomiadat després de no superar el període de prova. Però aquí no s’acaben les bones notícies: per al segon episodi incorporem Oye Sherman, emperadriu d’Horta i màxima autoritat mundial en establiments amb noms risibles. L’Oye es dedica a intervenir una mica quan a ella li dóna la gana, empeltant-se clarament de l’actitud de dos dels nostres col·laboradors: Federico de todos los santos (expert en la matèria) i Jordi Graupera (ex President del Catalan Institute of No Sé Què). L’Albert Lloreta aborda la qüestió de l’Illa del Rei i el cuirassat Roma a la seva manera: parlant d’un tema sense cap mena de relació. En aquest cas són els antibiòtics. Concretament la seva fi, més propera del que podria semblar. L’Albert ha sortit al carrer a preguntar a la gent pel que s’intueix que serà la propera causa de terror a nivell mundial. També hi diu la seva el Senyor Llimona, redirigint el debat cap al futurisme més esotèric: podrem comunicar-nos telepàticament, d’aquí a pocs anys? Quin sistema es farà servir? Com seran les relacions interpersonals, quan això passi? És possible la connexió wireless ment-ment? Ningú no entén absolutament res però assentim tots perquè vam gravar el programa a casa seva. Arturo Puente repren el fil (quin fil?) i ens en porta la mandanga més fresca pel que fa al nacionalisme banal. No hi falta ningú: Carlos Herrera, Meri-Shell Batet, Eduardo Inda… Lo millor de cada casa. I, finalment, Marq Martí s’apunta a aquest remolí de sensacions i ens explica què collons és la ‘gamificació’, un concepte que, tot sigui dit de pas, podreu veure materialitzat ben aviat a la web de L’Hipòdrom.

També ens pots escoltar a Spotify!

Fitxa tècnica

Capitol2
Durada57 minuts
Data d'emissió29/3/2016
Format de l'arxiump3
Pes de l'arxiu82mb
Hi intervenenMarq Martí, Albert Lloreta, Jordi Graupera, Manel Vidal, Senyor Llimona, Federico de Todos los Santos, Arturo Puente, Oye Sherman
ProduccióEnric Gusó

Introducció de Manel Vidal

El 9 de setembre de 1943, en plena Segona Guerra Mundial, es va firmar l’armistici entre la Itàlia feixista i els Aliats, l’anomenat Armistici de Cassible, que dictava la rendició italiana i la immediata transferència de la seva flota i els seus avions als llocs designats pels comandaments aliats.

La flota italiana va salpar immediatament i va posar rumb a Malta. Al capdavant, el cuirassat Roma, la cirereta de la flota italiana, el vaixell insígnia de l’armament naval italià, una preciositat de 240 metres d’eslora i capacitat per a 120 oficials i 1.800 mariners.

Però, molt abans d’arribar a Malta, tot just quan resseixen l’illa d’Asinara, prop de Sardenya, la Luftwaffe (la força aèria nazi) intercepta la flota italiana amb bombes Fritz X. El cuirassat Roma va rebre dos impactes llençats des de 6.500 metres que van provocar una explosió del seu arsenal de municions. Van morir 1.400 homes, entre ells l’Almirall Carlo Bergamini.

Els supervivents, uns 600, van ser traslladats ipso facto a l’Illa del Rei, a Menorca.

L’illa del Rei és un illot triangular de poc més de 40.000 metres quadrats i es diu així perquè el 1247 hi va desembarcar Alfons III d’Aragó, disposat a atacar des d’allà els musulmans que dominaven Menorca.
El 1711, els anglesos hi van construir un hospital naval i van rebatejar l’illa com a Bloody Island, Illa Sagnant, per motius evidents.

Són nombrosíssims els episodis sòrdids, estranys i inexplicables que envoltensobre l’Illa del Rei. Històries de bogeria, tortura, bruixeria i conspiracions.

I és exactament a l’Illa del Rei on la nostra història comença a tornar-se tèrbola i a difuminar-se.

Els tripulants italians del cuirassat Roma van passar uns quants mesos a l’Illa del Rei. Durants aquests mesos, alguns van morir. Però no van ser enterrats a Menorca, sinó que es van traslladar els cossos a Caldes de Malavella, ciutat gironina coneguda per les seves aigües termals i per tenir una d’aquelles estacions de tren fantasma on pots agafar la SIDA només d’entrar al lavabo.
L’Illa del Rei és a pocs km de Maó, no era gens necessari enterrar els italians a Caldes.

Són moltes les preguntes i misteris que mirarem de resoldre avui aquí. Per què es van traslladar els cadàvers dels soldats italians a la Península Ibèrica, a més de 200 km de distància? Qui ho va ordenar? Quines fosques intencions hi havia darrere aquesta decisió? És l’Illa del Rei realment una illa encantada? I sobretot: per què mitja dotzena de carcamals tornen a gravar un podcast, si al primer ja no es va entendre absolutament res?